Een totaal andere hond!

december 2016

Jos en Ria Snijders - Zwolle (bij Groenlo) - Particulier

Al tijden vonden wij dat onze herdershond van 7 jaar niet echt lekker in orde was. Ze at wel, dronk wel, het plassen, poepen ging allemaal prima maar ze was zo lusteloos. We zeiden wel eens tegen elkaar ‘kan een hond ook depressief zijn?’. Maar iedere keer liet ze toch weer een opleving zien. Achteraf was dat altijd op ’n andere plek en niet bij ons thuis. We vonden het ook altijd zo frappant dat ze altijd maar mee wilde in de auto.

Indy

Afgelopen zomer zijn we met de kinderen en kleinkinderen een lang weekend weg geweest. En ja, Indy was goed in orde. Spelen met de kinderen en rennen achter de bal aan. De bal in onze tuin lag al weken op dezelfde plek en werd alleen verplaatst met het grasmaaien. Bij thuiskomst was ik boven bij de wasmachine. Ineens hoor ik een gekras op de trap en daar komt Indy aan. Heel zenuwachtig, laag op de poten, oren in de nek en kruipen over de vloer. Niet ergens gaan liggen maar ontzettend zenuwachtig over de bovenverdieping rennen. Het rare is dat ze nooit boven komt. Dat mag ook niet. Dus ik reageer heel boos en bonjour haar naar beneden, waar ik me, nu ik dit schrijf, heel slecht over voel. Ze ging pas naar beneden toen ik haar bij de riem kon pakken en naar beneden meetrok. Later tijdens het eten vertel ik tegen mijn man dit gekke verhaal.

Toevallig zat er ook wat onweer in de lucht. Dat leek een logische verklaring, al was ze daar nooit bang voor. Inmiddels zat de onrust ook bij ons. Wat was er toch aan de hand? Sinds die dag wilde ze liever niet meer in huis zijn. Ze is erg gevoelig dus we dachten dat het te maken had met de onvriendelijke behandeling van mij. Onze achtertuin grenst aan een school. In het verleden stond ze bij het hek en liet zich heerlijk aaien en soms speelde ze met de kinderen. Dat was nu afgelopen. De kinderen riepen haar zoals vanouds maar er kwam geen reactie. We hadden een nerveuze hond die er niks aan vond om bij ons te zijn. Een paar dagen later begon de onrust ook midden in de nacht. Ze jankte heel hard en bleef maar blaffen. We dachten dat ze eruit moest, maar ze ging alleen naar buiten en bleef daar staan kijken. Dit ging zo een paar nachten door en ze is voor een nacht verhuisd naar de schuur. Wij wilden toch ook slapen, maar ook daar wilde ze eigenlijk niet blijven.

Inmiddels waren we ten einde raad. Moesten we kijken naar een ander adres voor haar? Als ze immers niet hier wilde zijn….heel verdrietig. Totdat mijn man bij mensen aan het werk was en met een verhaal thuiskwam. Deze mensen voelden zich ziek en ze hadden een NB-instrument laten plaatsen en de ellende was over! Dat klonk goed en we kregen weer een beetje hoop. We kregen de naam en het telefoonnummer van Bertie. Gelijk gebeld en de afspraak was snel gemaakt. Bertie is hier een paar uur geweest en het was direct duidelijk: het was geen luxe als we het NB-instrument zouden plaatsen. Eerst nog even ’n test gedaan: voor proef hebben we het instrument in de tuin gedaan en ik moest op één van de slechtste plekken gaan zitten in de woonkamer. Na een poos begon ik zo te geeuwen en volgens Bertie had ik ’n veel betere kleur. Dus bestellen en hopen dat het snel geplaatst kon worden.

We zullen het nooit vergeten: na een kop koffie ging Bertie met mijn man en hond naar buiten. In de keuken ging Indy al pal naast Bertie zitten, net of ze voelde dat hij voor de verandering zou gaan zorgen. Buiten ging de schop in de grond en het NB-instrument zit nog maar net in de grond en Indy pakt de bal en drukt die tegen de benen van mijn man. Dat was al héél lang niet meer gebeurd. Vanaf dat moment is ze weer in huis, slaapt ze binnen, speelt ze weer binnen en daagt ons weer uit. We hebben weer een vrolijke hond die zich weer lekker uitrekt en sleept met veel te grote stokken, prachtig. Iedere dag genieten we hiervan! Wat was er gebeurt als we Bertie niet hadden leren kennen. Ook hebben we beiden wat behandelingen gehad. Mijn man moest het meest wennen aan het andere gevoel wat er nu in huis is.

Bertie: ontzettend bedankt en vele groeten van Indy.